HU EN
vissza

Egek Királynéja Római Katolikus Főplébánia

 

Tervezők: Berzsák Zoltán, Konyha Katalin, Stanisewszki Andrea

Helyszín: Budapest, VI. kerület

Megvalósulás éve: 2015

Újpest főterén, a Szent István téren egy 1870-es években épült eklektikus épületben kapott új helyet, az Egek Királynéja Római Katolikus Főplébánia. Az Önkormányzattal történt cseremegállapodás révén a volt Erkel Ferenc Zeneiskola épületét alakíthattuk át a gyülekezet közösségi alkalmainak, együttlétének otthonává.Az „U” alakú, belső udvaros, körfolyosós épület homlokzati díszítésének kevés nyoma maradt, az aládúcolt körfolyosók és a külső térből nyíló helyiségek megváltásra vártak.

Terveink szerint a meglévő épület eredeti állapotát igyekeztünk visszaállítani, közlekedési rendszerét zárttá tenni. A rekonstrukciót korabeli fotók alapján terveztük, az utóbbi beavatkozáshoz két modern hangvételű keresztszárnyat terveztünk, melyeket a földszinten teljesen átlátható és átjárható módon alakítottunk ki mind vizuális, mind funkcionális célból. A helyiségek funkcióit a használat sűrűsége alapján fűztük fel, az anyag- és színhasználatot szándékosan visszafogtuk, hogy a sok-sok egyházi „örökség” érvényesülhessen.  

Egy közösségi épülettel kapcsolatosan legfontosabbnak a közösségre gyakorolt hatását tartom. Ebbe beletartozik a használhatósága, praktikuma ugyanúgy, mint az, milyen üzenetet közvetít a szűkebb és tágabb környezetének.

A Főplébánia tervezett épületének egyediségét adottságai, és az eredeti struktúra nyújtotta lehetőségei hordozzák. Míg a régi épületrészeket igyekeztünk az eredeti állapothoz hasonlóan felújítani, az új épületrészek mai karaktert kaptak. A modern épületelemek kialakításukban többletjelentést hordoznak, egyszerűségükben az elmélyülést segítik, a transzcendens kapcsolat ünnepélyességét hangsúlyozzák. A korábban nyitott épület fizikálisan zárttá válik, de hatásában mégis nyitott marad. A kertek szerves részeivé válnak a belső tereknek nemcsak látványban, használatban is.Reményeink szerint a közösség örömére.