top of page
k_000.webp

Csömöri Református Templom és Gyülekezeti Otthon - a "Magvető háza"

Berzsák Zoltán, Nyikos László, Konyha Katalin, Rácz Noémi, Csintalan Csongor

Csömör

2018

Hajdú József és Füle Tamás fotói

A csömöri reformátusok többségében határon túlról költöztek a Budapest melletti településre. Magukkal hozták hagyományaikat, a szülőföld szeretetét, lelki örökségét. 2013-ban elhatározták, hogy templomot és gyülekezeti otthont építenek az egyre gyarapodó közösség számára.

A Magvető háza a település központjához közel, a temető és a vasút által határolt területen kapott helyet. Telepítésével és tömegformálásával próbáltuk elérni, hogy az épületegyüttes ezen a helyen is válhasson meghatározó településképi elemmé,  benne református hagyományaink modern átiratban jelenjenek meg, az idetartozóknak hátrahagyott településeik templomának képét, érzetét hordozza. Az épületegyüttest körülvevő alacsony fal szimbolikus, mégis fontos jele a profán és a szakrális világ elhatárolásának. Körbeveszi, óvja a benne fejlődő „magokat”, a templom, illetve a parókia épületét. A mennyezet a gyülekezet tagjainak származási helyén álló kilenc ősi templom kilenc-kilenc festett kazettájának fotóiból készült.
A dísztelen, fehér falak puritánsága a református hagyományt követi, a fények játéka folyamatosan át és átformálja a teret.

bottom of page