top of page

Dunamelléki Református Egyházkerület Székház és Konferenciaközpont

Berzsák Zoltán, Konyha Katalin,

Csintalan Csongor, Rácz Nóémi, Szvák Dorottya, Zacher Eszter, Berzsák Barna, Eperjesi Blanka

Budapest

2021

Hajdú József, Hlinka Zsolt és Mártonffy Gábor fotói

2019. januárjában a Diákotthonban tűz ütött ki. Az oltást követően egyértelművé vált, hogy a kollégiumi szárny bontása, valamint az épülettömb funkcionális átgondolása szükségszerű.

 

Tervezés során elsődleges szempont volt számunkra a múlt megismerése, megértése és megőrzése. A hagyomány folytatása a közös gyökerekből való táplálkozást, annak újra értelmezését, aktualizálását a jelenben, a folytonosság megteremtését jelenti számunkra.

 

„Legyen világosság!” olvasható a Teremtés könyvének idézete a Püspöki Hivatal lépcsőházának üvegablakán. Református alapeszmény a szerénység és azon keresztül az esztétikai és funkcionális tisztaság. Az épületben eddig szétszórtan működő egységeket lehatároltuk egymástól. A Ráday utca felől érkezve a Ráday Könyvtár és Gyűjtemény felújított tereit, valamint a Püspöki Hivatalt lehet látogatni. Ebben az épülettömbben a belső teljes felújítására került sor, a szükséges bővítések az épületsáv tetőterében kerültek kialakításra. Ide került az épület „lelki központja”; az imaterem, a zeneterem, a kar diákjainak lelki életével foglalkozó „spirituális” szobája, a Hallgatói Önkormányzat irodája és közösségi terei. Az épület közepén a kollégium könyvtára kerül elhelyezésre fiatalos, közös- és egyéni tanulásra is alkalmas térrendszerben.

 

A kollégium és a Hittudományi Kar működését átlátható és átjárható, a Markusovszky tér felé megnyíló, azzal kapcsolatot teremtő épülettömb kialakításában képzeltük el, melyet önálló megközelítéssel, új bejárattal, előcsarnokkal és ehhez kapcsolódó infrastruktúrával alakítottuk ki. Az épület üzenete nyitottságában rejlik.  Az új épület már nem megvédi a kollégistákat elzárva őket a világtól, hanem a társadalom aktív tagjaiként kezeli őket. Közösségi tér, mely elmossa a határokat. A közösségi funkciók kétrétűek. A leendő lelkészek közös konyhákban, étkezőkben, a kápolnában, könyvtárban, vagy a Gellért-hegy panorámája felé nyíló tetőteraszon találkozhatnak egymással, a földszinti társalgóban, vagy a térre kitelepülő kávézóban pedig a világgal. A világ pedig az egyházzal.

 

A funkcionális elrendezés az épület tömegében is visszaköszön. A régi épület homlokzatát és tömegeit az 1910-es átalakításnak megfelelően újítottuk fel. Visszaállítottuk a nagyterem fölötti timpanont, az eredeti párkányokat és egyéb díszítményeket. A 80-as évekbeli átalakítás használható elemeit megtartottuk.

bottom of page