top of page

Budaörsi Református Gyülekezeti Központ
- a "Szőlősgazda háza"

Berzsák Zoltán, Konyha Katalin, Szvák Dorottya, Rácz Noémi, Csintalan Csongor

Budaörs

2019

Hajdú József és Hlinka Zsolt fotói

Jézus mondja:
„…az én Atyám a szőlősgazda, Én vagyok a szőlőtő, ti vagytok a szőlővesszők...” /Ján. 15 1,5/


A gyülekezet vezérigéje a Szőlősgazda példázata. Budaörs korábban szőlőművelő település volt, az ige kapcsolódik a városhoz, és küldetésükhöz egyaránt. A szőlő ízt, illatot és színt is magában hordoz. A város főutcájában, az evangélikus templom szomszédságában épült meg a reformátusok új temploma, mely egyben a közösség otthona is. A transzparens épület a hívogatást, nyitottságot hirdeti. Tornya az evangélikus templom tornyával megegyező magasságú. Fehér színe a tisztaságot, az egyszerűséget jelképezi, alkalmazkodik református hagyományainkhoz. A homlokzaton megjelenő perforált szőlőinda minta megidézi a gyülekezet vezérigéjét, egybeszövi a homlokzatot és a tornyot.


Az épület utcai traktusa egy nagyméretű előtér, mely egyben kávézó, teázó, a találkozás, a kapcsolatfelvétel helye, nyitás az utca embere felé. Innét érhetők el a földszint és az emelet különböző közösségi helyiségei, illetve a templomtér. Az épület a hagyományt nem pusztán formai elemek továbbvitelében, hanem a közös gyökerek mai értelmezésében, tiszteletében igyekszik folytatni.


„Létezik számunkra igazi szőlőtő, amely életet ad nekünk. Azért építkezünk, hogy a Megváltót hirdessük, hogy minél többen megismerjék őt Budaörsön. A templommal, gyülekezeti központtal azt szeretnénk üzenni, hogy befogadó közösség vagyunk.” - üzeni a gyülekezet.

bottom of page