top of page
A stúdió története

Több, mint 25 év tapasztalattal.

"Irodánkat 1993-ban alapítottuk azzal a szándékkal, hogy saját gondolkodásmódunk, metodikánk szerint tervezhessünk, és alkotó módon vehessünk részt egyedi, magas nívójú épületek, terek, tárgyak létrehozásában.

Gondolkodásmódunkat meghatározza – túlmenően a megfogalmazott építészeti program maximális teljesítésén –, hogy épületeink pozitívan alakítsák közvetlen, vagy akár tágabb környezetüket. Helyszíni, településképi, városszöveti, vagy természeti adottságokra ugyanúgy reagáljanak, mint a befogadó, felhasználó környezet kultúrális, vagy szociális adottságaira. Ugyanakkor ez a fajta idomulás a környezetükből minőségükben kiemelkedő, iránymutató és invenciózus alkotásokkal valósuljon meg.
Mi ezt értjük organikus építészet alatt.

A környezettudatosság ma már nem luxus, hanem túlélésünk lehetősége. Ezért épületeink tervezésénél a felhasználható, visszaforgatható, megtakarítható energiák feltérképezése, ésszerű hasznosítása alapvető jelentőségű.

Műemlékekkel kapcsolatos munkáinknál célunk a megmaradt értékeke megőrzésén és a múlt iránti alázaton túl építészeti eszközökkel olyan többletet adni, amely – túl a formai-szerkezeti rekonstrukción, vagy az egy-az-egyben történő hasonuláson – a meglévő örökség minőségének és szellemiségének továbbvitelében és mai, korszerű megfogalmazásában jelenik meg. Szeretnénk, hogy újonnan tervezett épületeink is képviseljék kulturális értékeink, hagyományaink folytonosságát, egyfajta korszerű, „bartóki” értelemben.

Alkotási folyamatunkat a csapatmunka jellemzi. Így több szempont szerint is végiggondolhatjuk elképzeléseinket. Munkafolyamatunk során számos skiccet, részletmodellt készítünk.

Az építészet is specializálódott napjainkra, ezért tervezési munkáinkat többnyire generál-tervezési formában végezzük. Alvállalkozóink között minden szakágra kiterjedő struktúrát alakítottunk ki. (statika, épületgépészet, épületvillamosság, kertészet, tűzvédelem, környezetvédelem, akusztika, technológiák (színház, konyha, egészségügyi, szálloda, borász...), uszodagépészet, külső közmű, stb.). Foglalkozunk műszaki szaktanácsadással, kiállításépítészettel is. 

Különös gondot fordítunk a tervezés során a részletek és szerkezeti megoldások kidolgozására. Több mint 20 év tapasztalata áll a hátunk mögött, jelentős számú megvalósult, referenciaértékű épülettel, díjakkal, elismerésekkel.
Honlapunkon ezekből válogattunk össze egy átfogó anyagot, melyet szeretettel ajánlok figyelmébe."

                                                                                                         - Berzsák Zoltán

Pro Architectura és Nívódíjas vezető tervező

bottom of page